Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

F. L. Chleborád

Je určitě zajímavou postavou v dějinách ekonomické teorie. První pokus o systémový přístup. Prosazuje vlastenectví a hlásá snahu o hospodářské povznesení českého národa. Tvrdí, že bez svébytnosti hospodářské nebude samostatnost politická, jazyková apod. Po vystudování právnické fakulty KU se stává vychovatelem ve šlechtických rodinách. S tím nekoresponduje jeho blízký vztah k dělníkům. Zakládá spotřební družstva pro dělníky a ty nazývá Ouly. Založil také banku Slavii (pojištění dělníků na stáří,…).

Vzdává se funkce vychovatele, výnosné funkce generálního ředitele Slavie. Různě se stěhuje po českých zemích. Působí jako poradce bulharské vlády a končí jako poradce v Carském Rusku (1905 – 1911). Zemřel v Petrohradu. Napsal řadu spisů: Boj o majetek (1884), hlavním dílem je teoretická učebnice Soustava národního hospodářství politického (1869).

Orientován je na F. Lista. Sám své dílo považuje za dílo národovců. Zdůrazňuje národní princip. Kritizuje anglický liberalismus, který není vhodný pro rozvíjející se země, které nejsou schopny konkurovat vyspělým státům.

Žádné komentáře: