Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Inflace Zatímco ekonomický dopad nezaměstnanosti se dá dosti přesně kvantifikovat, nelze ekonomický dopad inflace přesně odhadnout.

Inflace


Zatímco ekonomický dopad nezaměstnanosti se dá dosti přesně kvantifikovat, nelze ekonomický dopad inflace přesně odhadnout. Soudí se, že mírná inflace dokonce přispívá ke zvyšování produkce.
Hlavní problém je přerozdělování příjmů a majetku, pomáhá dlužníkům a poškozuje věřitele.

Inflace = zvyšování celkové cenové hladiny
Deflace = snižování cenové hladiny
Desinflace = snižování inflace


                      cenová hladina (rok t) – cenový hladina (rok t-1)
míra inflace = ------------------------------------------------------------------
             cenová hladina (rok t-1)


1. deflátor GDP
2. index spotřebitelských cen (CPI) - opírá se o spotřebitelský koš, je to index, který můžeme operativně zjistit, tím, že provedeme výběrové šetření (trvá několik dnů)
3. index cen výrobců (PPI) – je historicky nejstarší (vznik v 19. století). Má vliv na zahraniční obchod.


Přednáška č. 10
25. 4. 2000

Z hlediska intenzity rozlišujeme následující druhy inflace:

1. mírná inflace (do 10 %) u mírné inflace jsou ceny relativně stabilní, lidé důvěřují penězům (vlastní měně), občané spoří a peněžní systém funguje.
2. pádivá inflace (10 – 100 %, Samuelson uvádí až 1000 %). Při pádivé inflaci peníze ztrácejí rychle svou hodnotu, většina smluv je indexována nebo vztažena k zahraniční měně (USD, EUR, DEM), reálné úrokové míry mají zápornou hodnotu a u nás pádivá inflace byla především v období 1991 – 1993, kdy dosahovala kolem 15 – 40 %.
3. hyperinflace (přesahuje 100 %). Nejvyšší inflace byla zaznamenána v Německu, kde od ledna 1922 do listopadu 1923 (22 měsíců) dosáhla úctyhodných 10000000000 %.  Podniky vyplácely mzdu každý den, zboží bylo odpoledne dražší než dopoledne. V 80. letech došlo k hyperinflaci v některých státech jižní Ameriky a na počátku 90. let v Jugoslávii a státech bývalého Sovětského Svazu.

Žádné komentáře: