Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Josef Kaizl, Alois Rašín, Karel Engliš, Josef Macek

Josef Kaizl

Vystudoval právnickou fakultu KU, získává stipendium ve Štrasburku. Angažuje se vědecky. Napsal významná díla: Národní hospodářství a Finanční hospodářství.
Známé je jeho přátelství a posléze i nepřátelství k Masarykovy.

Alois Rašín

Hlásí se k odkazu Bráfa, považuje se za jeho následníka. Proslavil se bojem proti Rakousko – Uherské monarchii. Byl vězněn za své publikované názory. Po říjnu 1918 je mu nabídnuta funkce ministerského předsedy. Tu odmítá a stává se ministrem financí. Uskutečnil měnovou reformu. Svou deflační politikou zpevnění koruny. Dlouhodobě přinášelo více potíží. Chtěl vrátit koruně zlatý standard, ale byl zastřelen anarchistou.

Karel Engliš

Pokusil se vytvořit samostatnou ekonomickou školu, nazývá ji školou teleologickou. Vychází z Kanta (svět o sobě, svět jaký má být) a vytváří svět jaký je chtěn.
Vystudoval právnickou fakultu KU. Působil v Zemském statistické úřadě ve Vídni. Byl 5x ministrem financí a od roku 1934 do roku 1939 je guvernérem Národní banky československé (jako dnes ČNB).
Propaguje individualismus před solidarismem.

Josef Macek

Umírněná demokratická levice, vynikající učitel s velkým charisma. Propaguje keynesiánské myšlení. V roce 1949 na lyžích prchá před naším plukem SNB do Německa. Přednáší pak v USA a Kanadě. Je vážen a vytváří konkurenci von Haykovi.

Žádné komentáře: