Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Maloburžoasní teorie

Švýcarský ekonom Sismondi a Proudhon.
Společnost by se měla vrátit ke způsobu před příchodem kapitalistického podnikání. Měli by se podporovat drobní výrobci (střední živnostníci), kladení důrazu na malovýrobní způsoby. Stát by jim měl poskytovat různé výhody. Tato představa nalezla uplatnění v carském Rusku na konci 19. století.
Nejdůležitějším je však bezesporu učení Karla Marxe. Karel Marx (1818 - 1883). Zpočátku se domníval, že by se mohl věnovat kariéře vysokoškolského učitele. Na toto místo však nebyl přijat. Stal se šéfredaktorem časopisu, za názory byl vypovězen z Ruska. Nakonec se usadil v Londýně. Jeho hlavním dílem byl Kapitál (třídílný). Pocházel z rodiny úspěšného a bohatého právníka. Jeho přítel Engels byl synem bohatého továrníka.

Hlavní rozdíl je v tom, že utopističtí socialisté měli jasno, jak by měla společnost vypadat. Nevěděli, jak k tomuto cíli dospět. Věřili, že se vztahy z kapitalistické společnosti přemění v socialistické. Marx tvrdil, že díky technologiím musí nastat jednotlivé společnosti: od prvobytně pospolné společnosti k feudální, od feudální ke kapitalistické,... Marx tvrdil: kapitalisté se zmocnili bohatství vykořisťováním pracovníků. Otroci byli vázání k otrokářům, nevolníci měli postavení občanů, ale neměli vlastnictví půdy. Dělník byl formálně svobodný, ale musel hledat práci u kapitalisty a musel přistoupit na jeho podmínky. Vychází zde především z D. Ricarda. Co bylo v Marxovi původní: mluví o práci a pracovní síle. Pracovníci vytváří hodnotu. Pracují např. 10 hodin. 5 hodin vytváří hodnotu, dalších 5 hodin vytváří nadhodnotu, kterou si kapitalista přisvojuje (používá ji na svoji luxusní spotřebu). Kapitalisté majetek získali násilím. Pokud se dělníci zmocní majetku kapitalistů, je to hospodářsky naprosto opodstatněné a není na tom nic špatného.
Tvrdil, že vykořisťování dělníků se bude neustále zhoršovat, což neodpovídalo skutečnosti. Kapitalista má tendenci neustále vykořisťovat dělníky. Má snahu prodlužovat pracovní dobu (např. z 10 na 12 hodin), tím se zvyšuje podíl vykořisťování dělníka. Rozděloval kapitál konstantní, variabilní a nadhodnotu.

Konstantní - ve strojích je zhmotnělá dělníkova práce, ty se opotřebovávají a cena opotřebení se přenáší do produkce.
Variabilní - mzdy dělníků

Nadbytečná pracovní doba sloužila k vytváření nadhodnoty.

Resumé:
Lidé měli vizi o lepším uspořádání společnosti, vznikají utopické představy. Ty jsou založeny na družstevnictví. Realizace těchto vizí se většinou neosvědčila.
Marx měl přesnou představu, čeho špatného se dopouští kapitalismus.

Žádné komentáře: