Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Práce je jedním z výrobních faktorů. Není-li jeden z výrobních faktorů využíván, vede to např. ke stagnaci.

Práce je jedním z výrobních faktorů. Není-li jeden z výrobních faktorů využíván, vede to např. ke stagnaci. Nezaměstnanost je problémem makroekonomickým i mikroekonomickým, ale i sociálním. Vláda by měla realizovat programy, které by přispěly ke snížení nezaměstnanosti (snaží se o to). Problém je zejména u čerstvých absolventů škol, další problém je u pracovníků nad 50 let, také ženy, romští občané a jiné skupiny obyvatelstva.

Máme tři druhy nezaměstnanosti:
1. frikční nezaměstnanost – souvisí se životním cyklem; dokončování škol, zakládání rodiny, vojenská služba, mateřská dovolená. Po těchto etapách je často těžké najít zaměstnání. Považuje se za nejméně problematickou, trvá krátkou dobu (2 – 3 měsíce);
2. strukturální nezaměstnanost – předpokládá se, že v národním hospodářství je možno získat práci, ale ne vždy v daném regionu v souladu s profesí daných pracovníků ( rekvalifikace, podílí se na ní stát prostřednictvím úřadu práce; podpora v nezaměstnanosti půl roku);
3. cyklická nezaměstnanost – souvisí s hospodářským cyklem tak, že v období recese, deprese, krize nelze získat prakticky žádné zaměstnání.

Dobrovolná nezaměstnanost
a) lidé s velkým majetkem, kteří nejsou ochotni vykonávat jakékoliv zaměstnání. Být nezaměstnaným jim umožňuje jejich hospodářská situace;
b) lidé, kteří se pokoušeli mnohokrát najít zaměstnání, ale nedostali ho (to vede k odrazení a rezignaci)

Podpora nezaměstnanosti: u nás je poměrně vysoká, ale v Evropské unii je ještě vyšší. V některých státech (Švédsko) je podpora doživotní.

Skrytá nezaměstnanost: byla v centrálně plánovaných ekonomikách, kdy byla povinnost pracovat – většina zaměstnanců prováděla práci zbytečnou.

Přirozená míra nezaměstnanosti (M. Friedman) zahrnuje frikční nezaměstnanost a část strukturální nezaměstnanosti (asi 3 – 4 %). Snaha snížit nezaměstnanost pod její přirozenou míru je neefektivní a nákladné.
S tím, jak se zvyšuje technický pokrok, zvyšuje se i přirozená míra nezaměstnanosti. Dnes je asi kolem 5 %. Je to přibližné číslo, které se odhaduje. Nezaměstnanost je u nás cca 9,5 %.

Žádné komentáře: