Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Přednáška č. 7, Makroekonomie  cíle (výstupy)

Makroekonomie  cíle (výstupy)
1) produkt (GDP, GNP, NDP,…)
2) zaměstnanost (nezaměstnanost)
3)
4)

Pro všechny ekonomiky je charakteristické, že nemají rovnoměrné tempo růstu.

Mezera produktu = potenciální produkt – reálný produkt

Výjimečně může být mezera také záporná (když musí stát překonávat nějaké problémy: válka,…). Říká nám o procentickém podílu nevyužití výrobních faktorů.

Hospodářský růst vidí různí ekonomové různě.
Karel Marx: hospodářské cykly se prohlubují a to vede k tomu, že velké množství podniků krachuje.
Schumpetr: hospodářský cyklus je požehnáním ekonomiky, zbaví ekonomiku méně výkonných podniků.

K poklesu produkce (neboli k recesi) může docházet na straně agregátní poptávky, pak nastává stagnace nebo problémy na straně agregátní nabídky, především v důsledku rostoucích nákladů na výrobu (známá energetická krize v 70. letech) a pak nastává stagflace.

Můžeme říci, že ekonomika 30. až do poloviny 70. let vycházela z stimulace agregátní poptávky a mluvíme tedy o poptávkově orientovaných ekonomických teoriích a hospodářské politice (např. keynesiánská a neokeynesiánská ekonomie), kdežto od poloviny 70. let nebývají na významu nabídkově orientované teorie i hospodářské politiky.


(První fáze popsána v předchozí přednášce)
Ve druhé fázi dochází k poklesu poptávky po práci, zkracuje se délka pracovní doby, dochází k propouštění zaměstnanců (nebo nedostávají mzdu).
Ve třetí fázi se snižuje poptávka po surovinách, ceny zboží buď klesají nebo stagnují, dochází k poklesu mezd (reálných) a cen investic.
Ve čtvrté fázi zisky firem prudce klesají, výsledky hospodaření jsou ztrátové, snižují se ceny akcií, snižují se úrokové míry, a HC dosahuje sedla.
V páté fázi se snižuje poptávka po úvěrech. Pokračuje pokles úroků.
Šestá fáze. V důsledku toho podnikatelé projevují zájem o investiční činnost, ekonomika se začíná oživovat a nastává expanze  nastává nový cyklus.

Hospodářský cyklus velice citlivě reaguje na investice a do značné míry na možnost exportu zboží do zahraničí.

Žádné komentáře: