Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úvod do ekonomie, Přednáška č. 1, Socialistické teorie, Utopické teorie, Maloburžoazní teorie, K. Marx - marxismus

Utopické teorie

Jak se začala rozvíjet kapitalistická společnost, objevovaly se výrazné rozpory mezi sociálním postavením jednotlivých skupin a současně se objevovala snaha tuto situaci zlepšit. Objevovaly se různé utopické vize jak by měla společnost vypadat

Utopie:
a) socialistické
b) ostatní

Utopistické teorie pochází od Thomase Mora, který v roce 1516 napsal svoji slavnou knihu Utopie (1478 - 1535). Vyrůstal v právnické rodině, stal se kancléřem Jindřicha VIII. Nakonec byl pro své názory popraven. V Utopii líčí ideální společnost. Utopisté kladli veliký důraz na vzdělání, doufali, že vzdělání přispěje ke zlepšení společnosti. Utopie je inspirovaná klášterem. Lidé společně pracují, vzdělávají se,... Je to idealistická společnost, která dala základ utopistického učení. Za předchůdce utopistických vizí bychom mohli považovat již Platóna. Považuje se za představitele idealistického komunismu.

Dalším představitelem je T. Campanella. Napsal knihu Slunečný stát. Říká se, že je napsáno několik tisíc utopistických románů. Každý má svou představu, jak by měla být společnost ideálně uspořádána. Vznikají také antiutopistické představy - např. román 1983 od Orwella (společnost se vyvíjí ke svému zániku).

Socialistickou představu rozvíjí tito představitelé: Charles Fourier (1772 - 1837), který utvořil představu ideální společnosti, která by byla organizována na družstevním základě (seskupení několika set lidí, kteří by vyráběli a byli by osvobozeni od kapitalistického tlaku). Dalším představitelem je Saint Simon (1760 - 1825). Společnosti by byly poskytnuty půjčky, ta by se rozvíjela nezávisle na kapitalismu.

Robert Owen (1771 - 1858) podnikal v USA, pak se vrátil do Anglie. Měl představu: podniky by patřili zaměstnancům, zaměstnanci by se podíleli nejenom na výrobě, ale také na jeho řízení.

Utopický socialismus nejsou pouze představy ekonomické, ale zejména politické.

Žádné komentáře: