Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Měření GDP (HDP) – nedostatky a problémy

Politici a makroekonomové se snaží uvádět růst GDP jako rozhodující míru blahobytu obyvatel dané země a tím zužují problém úrovně života na jakýsi ukazatel konzumu, spotřeby. To neplatí z řady důvodů:
1. některé výstupy jsou těžko měřitelné, srovnatelné, neboť nejsou obchodovatelné na trhu ( např. vládní výdaje, platy státního sektoru)
2. je řada činností, které nejsou do výpočtu zahrnovány, přestože zvyšují úroveň (kutilství, sousedská výpomoc, práce pro obec aj.).
3. je těžko ohodnotit vyšší kvalitu zboží
4. některé aktivity jsou hodnoceny jako přínos, i když se pouze snaží odstranit nebo snížit negativní dopady určité činnosti.
5. vyšší zločinnost vede k nutnosti vyššího počtu ochránců zákona, tj. k vyšším vládním výdajům, tj. k vyššímu GDP.
6. šedá ekonomika. Bílá ekonomika je ta, která je v souladu s pravidly, je daněná. Šedá ekonomika vykonává prospěšné činnosti, ale je nezdaněná a neevidovaná. Odhaduje se v našich podmínkách na 10-15% GDP, tj. 200-300 mld. Kč. Jedná se o různé melouchy, spropitné, až úplatky, ale ty jsou už na pokraji šedé ekonomiky a černé ekonomiky, která souvisí s trestnou činností.
7. zemědělské produkty. Snížení produkce vede ke zvýšení cen a tím ke zvýšení GDP! Což není zcela v pořádku.  Toto se dá ovlivnit dovozy.

Nedostatky a neschopnost eliminovat negativní ekologické důsledky vedly ke snaze vyvinout nový ukazatel, tj. ke snaze vypočítat objektivnější ukazatel – čistý ekonomický blahobyt, který se snaží zachytit pozitivní  statky a odečíst horší statky (ekologie, zločinnost).

Žádné komentáře: