Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Produkt Hospodářský růst se odvíjí od produktu.

Produkt
Hospodářský růst se odvíjí od produktu. Každý stát má zájem na tom, aby dosáhl hospodářský růst. Optimum se v různých státech liší. Makroekonomové a političtí představitelé mají snahu dosáhnout růst přibližně o 5 %.
Náš opravdový hospodářský růst je mírně záporný. Ten je dán tím, že jsme vyráběli užitečné a neužitečné věci (např. výroba tanků, vyráběli jsme zboží, které se nikdy neprodalo). Kdybychom měli asi 5 % růst, byli bychom spokojeni.

Pojmy:
Reálný měnový kurz
Měnová parita

Další otázka je otázka zaměstnanosti. Jsou dva problémy: počet ekonomicky aktivního obyvatelstva a počet nezaměstnaných.
Kapacita pracovních sil v daném státě je ovlivňována např. délkou školní docházky (čím déle budou lidé studovat, tím méně budou v produktivním věku), délka vojenské služby, odchod do důchodu, populační růst, délka pracovní doby. Udělaly se opatření: původně odcházeli M v 60 letech nyní v 62 letech, Ž 57 – 62. Odchod do důchodu se prodloužil o 3 roky, vojenská služba se snížila na 1 rok. Zkrátil se také počet žen na mateřské dovolené. To všechno má vliv na zaměstnanost. Stát by měl činit opatření, aby se nezaměstnanost snížila. Vytváří totiž nejenom problémy ekonomické, ale také sociální.

Zahraniční obchod
Platební bilance
Obchodní bilance

Žádné komentáře: